Loading...
Visionsplan 2019-04-20T21:51:31+00:00

NYA EXKLUSIVA CENTRUMOMRÅDET

Björnfällan blir det nya exklusiva centrumområdet i Kittelfjäll

Visionsplanens övergripande vision är att utöka Kittelfjäll med fokus på en mer familjevänlig skidort, vilket medför behovet av ett större antal fritidsbostäder och faciliteter som tillgodoser familjer med barn.
Björnfällan ligger i Kittelfjälls västra dal och detta område har utsetts till det framtida exklusiva familjeområdet.

Se ideskiss på Björnfällan

Visionsplan detaljerad

Det övergripande projektet Björnfällan inkluderar följande i västra delen:

 • Ny skidlift i västra delen och familjevänliga skidbackar.

 • Speciella skidbackar / skidnedfart för barn

 • Ny upplysta längdspår

 • Nytt exklusivt familjeområde med ski-in / ski-out

 • Skidbro över Sagavägen

 • Nytt centralt område med köpcentrum, idrottsanläggningar, wellness, etc.

 • Ca. 350 byggnader för semesterbostäder

 • Husvogn campingplats

 • Elektricitet, vatten och avlopp framåt i västra delen har slutförts

Det finns en godkänd detaljplan med en potential på ca. 350 tomter för fritidsbebyggelse, samt ett centrum område för butiker, sportanläggningar, hotell och hyreshus (korttidsuthyrning).

Den detaljerade planen har upprättats, med 10 delområden och ett centrum område. Tanken om uppdelningen är möjligheten att erbjuda ett brett utbud av områden med egen touch och målgrupp.

Bland annat bör ett eller flera exklusiva områden upprättas för familjer med barn, men det måste också finnas utrymmen för dem som vill ha ett lugnt ställe långt från skidbackarnas livliga liv.

Björnfällan

Det finns en godkänd detaljplan med en potential på ca. 350 tomter för fritidsbebyggelse, samt ett centrum område för butiker, sportanläggningar, hotell och hyreshus (korttidsuthyrning).

Den detaljerade planen har upprättats, med 10 delområden och ett centrum område. Tanken om uppdelningen är möjligheten att erbjuda ett brett utbud av områden med egen touch och målgrupp.

Bland annat bör ett eller flera exklusiva områden upprättas för familjer med barn, men det måste också finnas utrymmen för dem som vill ha ett lugnt ställe långt från skidbackarnas livliga liv.

Björnfällan

KITTELFJÄLL I DAG

Kittelfjäll har en av Sveriges svåraste och mest utmanande off-pist områden för skidåkare och det är samtidigt ett eldorado för långfärdsåkare och snöscooteråkare

Området är bedårande vackert och betagande med dess branta fjäll, vattenfall och sjöar, skogar och slätter. Kittelfjäll angränsar Marsfjälls naturreservat med högfjällets natur och den berömda ”Offerskalet”, en helig plats för samerna.

Under vinterhalvåret bjuder området på allt inom vintersportens aktiviteter, bl.a. alpin skidåkning, långfärdsåkning, snowboard, heli-skidåkning, snöscooter-åkning, hundsläde turer,ridning i western stil, fiske ochmycket mer.

Kittelfjäll har en av Sveriges svåraste och mest utmanande off-pist områden för skidåkare och det är samtidigt ett eldorado för långfärdsåkare och snöscooteråkare. För närvarande finns 42 skidspår, varav 37 är off-pist. Det finns stora planer i att bygga ut området,så det kommer fler skidspår och liftar som också tllgodoser barnfamiljer och nybörjare.

Under sommaren och på hösten bjuds det en helt enastående naturupplevelse i denna Europas sista vildmark. Här finns enorma möjligheter for sportfiske, med områdets 1000tals sjöar, älvar och åar. Här finns också stora möjligheter för vildmarksjakt, äventyr, vandringsturer, riverrafting, kanot, klättring mm.

Vilhelmina kommun har utarbetat en mycket uförlig visionsplan för området. I planen önskar man, förutom vinteraktiviteter, att också sätta mer fokus på sommar- och höstaktiviteter.

Kittelfjäll ska kunna erbjuda enmångfald av upplevelser året om. I detta hänseende görs flera nya tilltag, såsom markerade vandringsleder, mountainbike spår, klättring, sportscentra, nya affärer och mycket annat.

VISIONSPLAN FOR KITTELFJÄLL

Infrastrukturen i byn förbättras genom: utbyggnad av gång-, cykel- och skidvägar; förbättrade skoterleder; upprustning av cykel- och vandringsleder samt raststugor.

Der skall anläggas et servicecenter med turistbyrå, bokningscentral, läkarstation, buss- och taxistation, bankomat, post, bibliotek, mataffär, sport- och klädesaffär, café, systembolag etc.

I anslutning till servicecentret uppförs ett sportcenter med bland annat simhall, spa, gym och bowling. Kursverksamhet skapas det även utrymme för.

Restauranger med god och varierad mat i olika prisnivåer etableras.

Aktivitetsutbudet utökas för att i större omfattning omfatta sommar och höstaktiviteter.

Under vintertid finns

Ett stort utbud som idag nyttjas av turisterna. Under sommaren utvecklas aktiviteter för cykling, vandring, jakt och fiske, sportklättring, skärmflyg etc. På hösten är jakt och fiske intressant men även svamp- och bärplockning är möjligt. Aktiviteter kring samekulturen utvecklas.

Cykel- och vandringsleder
Befintliga leder och stugor rustas och underhålls årligen. Nya broar över Vojmån byggs. Det befintliga elljusspåret upprustas och får en kvalitetshöjning.

Flyg

Flygplatsen i Vilhelmina förbättras med en längre landningsbana för att kunna ta ner större flygplan. Begränsningar gällande vilka flygplanstyper som kan landa råder idag.

Servicecenter/läkarstation

Ett servicecenter anläggs med syfte att fungera som turistbyrå, bokningscentral, busstation och taxistation.

Där finns också bankomat, post, och bibliotek i anslutning till servicecentret inrättas en läkarstation/vårdcentral där bemanningen anpassas efter säsongens behov.

Butiker

Shoppingcenter anläggs i förbindelse med servicecentret.
Utbudet av butikerna kan vara:

 • Mataffär

 • Kläd- och sportaffär

 • Apotek

 • Systembolag

 • Bageri/Café

 • Internetcafé

 • Delikatessaffär (kantareller, röding, renkött etc.)

 • Restaurang

 • Återvinningscentral

Hotell och restauranger

Nytt högklassigt hotell uppförs för att kunna bemöta det klientel som önskar mer än vad som idag kan erbjudas. Fler restauranger med ett mer varierat utbud för att kunna tillgodose fler smaker och plånböcker.

Liftar/Toppstuga

Fler liftar byggs och då i form av sitt- eller kabinlift. Anslutningsliftar från Vojmån upp till liftarna på ovansidan

Nya liftar byggs västerut med ett kraftigt utökat skidområde som följd. Servering/raststuga byggs i närheten av toppstationen för en ny sittlift/kabin upp till Sadeln.

Utvecklingskiss