Loading...
Upptäck Kittelfjäll 2020-02-02T00:50:53+00:00

VINTER

Kittelfjäll ligger i Vilhelmina kommun, Södra Lappland cirka sex mil från den norska gränsen. Skidorten Kittelfjälls signum är raviner, offpist och mycket snö. Här finns flera toppar med kort anmarsch och bra fallhöjd nära bilväg.

Kittelfjäll är ett berg med spännande raviner och mycket snö.

Liftarna sträcker sig inte hela vägen upp på toppen där kalfjället börjar så för den som vill gå lite finns det oändligt med åkning.
Ravinerna som löper med hela berget gör terrängen fantastisk rolig att ta sig an med bra off piståk mellan nästan varje pist.

Det speciella med Kittelfjällsområdet är att fjällmassivet ligger rakt i öster – som en sista bastion mot vädrets makter. Det betyder att om det blåser från öster kan det komma enorma mängder kallsnö på kort tid. Blåser det istället från väster driver nysnön in i skogen och ger de häftigaste puderförutsättningar du kan hitta.
Det är som en gigantisk, naturlig, konstsnökanon som driver in snön i skogslandet. Det spelar ingen roll vilket väder det är.
Snöar det är det hur läckert som helst att åka när du kommer nedanför trädgränsen.

Aktiviteter

Avancerade åkare:
Ett paradis som erbjuder alla typer av åkning:
Raviner, skog, kalfjäll, korridorer, hopp, allt ifrån snäll lutning till mycket brant.

Medelgoda åkare:
Utvecklande och bra backar, natursnö, långa röda pister och snäll offpist.

Nybörjare:
Från knappliften finns blå pister, från släpliften finns långa röda pister och snäll offpist.

Barn:
För nybörjarna & de minsta finns Barnbacken med egen knapplift som går i lugnt tempo.
Barnområdet ligger vid hotellet.

Snöskoter

Utforska vildmarken i Kittelfjälls vackra och storslagna natur.
I Kittelfjäll kan ni hyra snöskotrar för både vuxna och barn samt fiskekälkar.

Sveriges näst bästa skidort 2016/2017

Näst bästa skidort

Pister

Vintersäsong November-April

Högsta nedfart 1.500 meter
Högsta fallhöjd 420 meter med lift 600 meter
Kittelfjällstoppen 800 meter med heliski

Längsta pist 2.200 meter
Liftar 4 (fler är planerade)
Två långa ankarliftar, en knapplift och en barnlift

Kittelfjäll Pist

Pister totalt 42 därav 5 pistade och 37 offpist
Gröna pister   1
Blå pister         3
Röda pister   16
Svarta            22
Längdskidåkningspår 5 km
3 Restauranger
Skidskola

Catski

Catski innebär att du tillsammans med några vänner och guider åker iväg på en halvdags offpistäventyr.

Catski fungerar på samma sätt som Heliski men i ett lite lugnare tempo.
En av fördelarna med Catski är att du hinner vila dig mellan varje åk, tid som du kan använda till att justera utrustningen, dricka eller äta något och samtala med dina vänner.

Du har även möjligheten att stå över ett åk om du av någon anledning skulle behöva det.
Catski är inte heller så väderberoende utan kan köra i de flesta väder.

Övrigt

Westernridning
Isklättring
Äventyrstorn
Isfiske
Skiduthyrning (alpint, telemark, snowboard)
Skoteruthyrning
Heliski
Afterski, bar, nattklubb och spa
Stuguthyrning

Broschyr

SOMMER

Dagsturer från Kittelfjäll

Vojmån
Vid Vojmån som slingrar sig genom hela dalgången Vojmådalen hittar ni på flera ställen på båda sidor av ån flera vindskydd med eldstäder, dessa är lämpliga för dem som vill göra en kortare dagsutflykt. På båda sidorna av Vojmån finns stigar att vandra längs med.

Sagostigen
Cirka 4 kilometer från hotellet på väg mot Dikanäs svänger man ner mot ån – skyltat sagogstigen. Där hittar man parkering samt två grillplatser. Här finns även möjlighet till fiske.

Med början vid Sågforsen i Tvärån går en stig västerut längs Vojmån över en hängbro och vidare till Rödstenskullarna och tillbaka till Sågforsen. Längs stigen finns målade sagofigurer och informationstavlor som berättar om Vojmådalen.

Bullerforsen – Röda leden
Startar vid Sågforsen och om man följer Sagostigen mot rödstenskullarna viker den  röda leden av och går längs rödstenskullarna på södra sidan Vojmån mot Bullerforsen. Leden är relativt lätt att vandra längs med och har en röd märkning. För den som vill fiska finns fina stråk ner mot ån.

Bergsjön
Följ vägen mot Dikanäs ca 15km  från Kittelfjäll strax nedanför Grönfjällskorsningen svänger du höger innan bron, följ sedan grusvägen, en bit in hittar du en grillplats vid ån som går på vänster sida om vägen. Följer du vägen allra längst in hittar du en stor parkering, i början av parkeringen startar en stig som går längs sjökanten in i skogen och tar dig till utloppet av Bergsjön. Där hittar du en grillplats med vindskydd och magisk utsikt. För den som vill fiska finns här fina möjligheter att fånga harr, öring och röding.

Dikafallet
ca15km från Hotell Kittelfjäll längs vägen mot Dikanäs hittar du en Parkeringsplats vid en bro – det är skyltat Dikafallet. Stigen börjar vid parkeringsplatsen och efter en lätt promenad på ca 20min längs bäck och skog når du ett vattenfall. Nära vattenfallet finner du en rastplats med bord och bänkar.

Klitvallens sameviste
Leden startar i Grönfjäll cirka 15 kilometer från Kittelfjäll mot Dikanäs – skyltat Grönfjäll. Följe leden mot Grantonskalet, stigen går genom skog och över ett antal bäckar, passera Grantonbäcken och efter en lätt vandring på ungefär 3 kilometer kommer man fram till ett övergivet sameviste där familjen Gorik levde under 1950-talet. Det som finns kvar idag är en kåta och en bod.

Silisen
Stigen upp till samevistet i Silisen börjar i byn Fättjaur som ligger ca 18km från Kittelfjäll mot Norge. En vandring på 2-3 kilometer längs en bred skogsväg. Där finns en torvkåta, en bod och en stolpbod. Fram till 1920-talet användes vistet av Thomas Lambert Klemetsson och hans familj. Senare nyttjades den av familjen Gotik. En arkeologisk inventering visade på rika samiska lämningar med bland annat härdar och kåtatomter.

Jakt

Önskar man kombinera resan med småviltsjakt eller som många jaktturister gör kommer hit enbart för att jaga fjällripa finns många möjligheter för fantastisk jakt.

Det finns flera jaktarrangörer där det erbjuds guidad jakt för de som inte känner till området för de som vill jaga själv går det att lösa jaktkort både i allmänningsskogarna och på statens marker.

Jakrområde

På kartan ovan är de blå områdena för småviltsjakt på statens mark
De gröna områdena är jakt på allmänningsmark.

Fiske

För den som vill fiska finns många möjligheter, inom områdena runt Kittelfjäll kan ni fiska Röding, Öring, Harr, Abborre, Sik, Gädda.

Fiskeområde

Broschyr

ARTIKLER